Florence
0

Inspiratie uit Florence, Italië

Al jaren lang kom ik regelmatig in Florence. Voor een paar daagjes weg is het misschien te ver weg. Tijdens een vakantie in Toscane is het altijd een must om een dagje naar Florence te gaan.

Hoe kom je er?

Allereerst, hoe gaan we er naar toe. De luchthaven Americo Vespucci van Florence is een vrij kleine luchthaven, er wordt maar één keer per dag naar door de KLM van Schiphol naar Florence gevlogen. Handiger is om met Ryanair naar Pisa te vliegen, vanaf verschillende luchthavens in Nederland. In Pisa neem je dan de trein naar Florence.

Als je op vakantie bent in Toscane is het ook handig om met de trein te gaan vanaf een station in de buurt naar het Santa Maria Novella station in Florence, dan ben je meteen midden in de stad, en hoef geen moeite te doen met parkeren. Kijk op Trenitalia voor de mogelijkheden en de vertrek- en aankomsttijden.

Wat moet je echt zien?

De belangrijkste toeristische trekpleisters zijn bekend, natuurlijk de Duomo, Santa Maria del Fiore met de Campanile (klokkentoren). Tegenover de duomo staat het Battistero (de doopkapel), met een prachtige zware bronzen deur. Je kunt zowel op de koepel van de duomo klimmen, als op de klokkentoren. In de koepel klim je naar de binnenkant van de kerk, en ik vond het er benauwd en smal. De schilderingen aan de binnenkant van de koepel zijn ook vanuit de kerk te bewonderen. Op de klokkentoren heb je een wijds uitzicht over de stad. Wil je maar één van de mogelijkheden gebruiken, dan raad ik zeker de klokkentoren aan.  Ga wel in ieder geval de Duomo in. Je moet voor alles afzonderlijk een kaartje kopen.Florence, dom en campanille

Duomo en Campanile

Voor het Palazzo Vecchio staat de David van Michelangelo, op het Piazza della Signoria. Dat is een heel druk plein waar vanuit rondleidingen en koetsjes vertrekken. Aan dit plein ligt ook het Uffizi museum, en van daar uit loop je zo naar rechts over de Ponte Vecchio naar Altroarno, het gebied aan de andere kant van de Arno.

ponte vecchio

Ponte Vecchio met een rustige Arno

Moet je dat allemaal zien? Als je een paar dagen ter beschikking hebt, dan is het wel fijn om deze bezienswaardigheden allemaal te bekijken. Ben je maar één dag in Florence dan raad ik aan om lekker rond te lopen en niet je tijd te verdoen in wachtrijen. De wachtrijen zijn aan het eind van de middag trouwens een stuk korter, en de deur van het Battistero is dan veel beter te zien.

En wat kun je nog meer zien?

Behalve de highlights zijn er nog meer interessante plaatsen om te bekijken.

De Santa Croce kerk is ook het bekijken waard. Hierin liggen bekende Italiaanse uitvinders, dichters, schrijvers en andere grootheden begraven zoals Galileo Galilei, Niccolò Machiavelli, en Michelangelo.  Dante Alighieri ligt hier niet begraven, ofschoon je het wel zou verwachten met alle verwijzingen die je in Florence naar deze dichter ziet.

florence, santa croce

Sante Croce

De Mercato Centrale is een overdekte markt. Hier vind je allerlei etenswaren, van vlees en vis tot aan lekkere olijfolies, gedroogde porcini. Op de eerste verdieping kun je allerlei streetfood eten en lekkere wijnen proeven.

florence: mercato centrale

Mercato Centrale

Lees ook mijn blog over mijn adresjes in Florence, voor shoptips en plaatsen waar je heerlijk kunt eten.