Artifort stoel opnieuw bekleden
0

Mijn Artifort F511 fauteuil laten herstofferen

Na zo’n 30 jaar werd het tijd om mijn Artifort fauteuil te laten herstofferen. Ik heb deze stoel 30 jaar geleden tweedehands gekocht voor maar 100 gulden, toen ik op mijzelf ben gaan wonen. Het was mijn eerste stoel, meteen een design item. Een echte fauteuil Artifort F511.

Ontwerp

In de jaren 1967 ontworpen door Geoffrey D. Harcourt, was deze draai-fauteuil in de jaren 80, toen ik hem kocht, al een bestaande klassieker. Deze draai-fauteuil is in meerdere varianten verkrijgbaar, in een hoge en lage uitvoering (een heren en een dames- uitvoering) en met een naad of met knopen en met een kruisvoet of een trompetvoet. Ik heb de dames-uitvoering, met naad en een trompetvoet.

De fauteuil had een zwarte wollen bekleding, waar ik de naam niet van weet. In die tijd, de jaren 80 was dit een prima kleur. De glanzende zwarte trompetvoet vangt veel stof, moet steeds bijgehouden worden.

Artifort met oude bekleding

De stoel is altijd meeverhuisd. Eerst maakte hij deel uit van de zitgroep, later kreeg hij een eigen hoekje in de kamer, toen ik meer ruimte kreeg. Geen reden om hem weg te doen, het is geen Ikea.

Versleten

Na verloop van tijd is de stof enigszins kapot gegaan, ook begon de stof wat losser rond de stoel te zitten, en was een een tikje in de voet als je soms bewoog.  Het was een dankbaar speelobject voor kleine kinderen, vooral als ze zagen dat de fauteuil kon draaien.

Versleten

 

Herstofferen

Na flink wat uitzoekwerk kwam ik bij de herstoffeerders van de Artifort-Shop uit. Zij zijn experts in het herstofferen van oude Artifort klassiekers. De woonwinkel in Breda die Artifort verkoopt, Riant Stoutenbeek, heeft goed met mij meegedacht. Bij hun heb ik ook stofstaaltjes kunnen lenen om in huis te kijken wat de mooiste kleur zou moten worden.

De fauteuil is thuis opgehaald op het afgesproken moment. Sterker nog, ik was iets te laat en toevallig het laatste stukje achter de auto aan. Na 6 weken werd de fauteuil weer keurig teruggebracht. We zijn er enorm blij mee.