opruimen
0

Opruimen voor je je woning verkoopt

Er zijn drie woorden, die een vastgoedstylist zal vertellen tijdens een advies: Opruimen, opruimen en opruimen. Heel makkelijk verzamel je allerlei spullen om je heen. Als je gaat verhuizen, zie je pas hoeveel je hebt. Een zolder vol met spullen van vroeger, een kast met kleding die je allang niet meer aandoet, kinderspeelgoed waar je kinderen te oud voor zijn. Ruim het op voor je gaat verhuizen, dan is het weg en hoef je het niet mee te verhuizen.

Er zijn verschillende redenen om op te ruimen. Allereerst lijkt je huis veel groter, en dat moeten we natuurlijk hebben als het te koop staat.

Als alles van de vloer en van kastjes af is, is het makkelijker schoon te maken en af te stoffen. De spullen die je nog hebt zijn makkelijker terug te vinden, en er is makkelijker te kiezen uit minder spullen. Waarom zou je 5 jassen aan de kapstok hebben hangen, als je er in de winter maar één warme draagt?

Verder geeft een opgeruimd huis een opgeruimd gevoel in je hoofd, je kunt je beter ontspannen in een ruim opgeruimd huis.

9 dingen die je meteen kunt opruimen

1 In de keuken en de voorraadkast, alles wat over de datum is. Potjes met gedroogde kruiden, een oud blik soep ergens achter in de kast, een pak om een appeltaart te maken. Dat kan allemaal weg.

2 Verder ligt ook vast een en ander in het huis dat dat over de datum is. Bonnen die niet meer ingeruild kunnen worden (20% korting tot 1 januari 2013!). Oude kranten en tijdschriften. Bonnetjes van iets dat je gekocht hebt. Oude uitnodigingen om op school te komen praten. Zegeltjes en boekjes van AH die allang niet meer ingeruild kunnen worden.

3 In de keuken, wat niet meer volledig is, of kapot is. Plastic doosjes zonder deksel, of deksels zonder doosjes. Keukenmachine onderdelen voor een keukenmachine die kapot is. Maar ook alles wat je dubbel hebt. Scharen in de keuken. Houten lepels, een heleboel plastic bakjes.

4 Kabeltjes, opladers, lege batterijen, oude oplaadbare batterijen. Alleen wat je echt gebruikt bewaren, en de die oplader van de telefoon die je allang niet meer gebruikt, kan ook weg.

5 Make up en cosmetica. Ook hier is veel over de datum, of je gebruikt het niet meer. Wees vooral voorzichtig met zonnebrand, dat gaat maar 12 maanden, of 1 zomer mee.

6 Medicijnen. Alles wat je niet meer slikt, of over de datum is, kun je ze terugbrengen naar de apotheek, die ze vernietigd. De medicijnlade is dan voor de helft leeg.

7 Lege flessen van plastic en glas voor de plastic container, de  glasbak en voor het statiegeld.

8 Plastic tasjes die je een paar jaar geleden gratis in de winkels kreeg als je iets kocht. Die kunnen allemaal weg. Koop een paar mooie linnen tassen, leg ze in de auto, in de handtas, zodat je er altijd een bij je hebt, en niet voor 5 cent een nieuwe moet kopen.

9 Oude kleding, kapotte sokken, ondergoed dat knelt of duidelijk zichtbaar is onder kleding. Dingen die niet meer schoon te krijgen zijn. Natuurlijk heb je wat nodig om in te klussen als het zover komt, maar niet een halve garderobe.

 

Marie Kondo

opruimen met Marie KondoMarie Kondo kan je helpen. In het bovenstaande boek, gaat ze volledig op alle details in, met als resultaat dat 80% van de je kleding eigenlijk weg moet, over sportkleding, sokken en ondergoed. Dat heeft bij een verhuizing niet de hoogste prioriteit, maar over haar opruim methode schrijf ik ook nog een blog.