RAL 9010 en RAL 9016
0

Witte RAL kleuren in het interieur

De meest voorkomende kleur op de muur van Nederlandse woningen is wit. De meeste mensen kiezen voor RAL 9010. Meestal omdat ze geen spierwitte muren willen hebben, maar daar is feitelijk niets mis mee, mits goed gecombineerd. Er zijn verschillende witte RAL kleuren, die op een bepaalde manier gebruikt kunnen worden.

Let hierbij niet op de kleuren zoals je het ziet op je beeldscherm. Om echt de juiste witte RAL kleuren te vinden, is het beter naar staaltjes of een kleurenwaaier te kijken. Die haal je makkelijk bij een bouwmarkt.

witte RAL kleuren

3 kleuren wit op muur en plafond

Begin met niet alleen wit, spier wit, te kiezen. Dit is de kleur RAL 9003 oftewel signaalwit. Het moet niet het witte interieur van een tandarts of fysiotherapie-praktijk worden.

Grote bouwmarkten bieden grote emmers verf aan in de kleuren Wit (dus RAL 9003) en RAL 9010. Sommige bouwmarkten komen ook met emmers RAL 9016. Let op bij het kopen van die grote emmers dat je de juiste kleur pakt, als je deze  kleuren per ongeluk op één muur naast elkaar zet, zie je echt het verschil. En dat zou jammer zijn.

RAL 9003

Wit van de bouwmarkt is helemaal spier wit (RAL 9003), de beste kleur voor op het plafond, ongeacht wat de (witte) kleuren op de muren zijn. Heb je een kleurrijk interieur, dan is het ook geen probleem om deze kleur op een paar muren te doen, als bijvoorbeeld andere muren Early Dew of Denim Drift zijn.

RAL 9010

RAL 9010 wordt heel veel gebruikt in Nederlandse interieurs. Een nieuwbouwhuis krijgt het houtwerk meestal in RAL 9010. Deze kleur is in vergelijking met het echte wit een beetje geel, er is een drupje oker in verwerkt. Dit zou warmte geven aan de kleur, maar kan hem ook viezig of gelig maken  Sommige mensen vinden zelfs dat deze kleur verboden zou moeten worden.

In de oudere interieurs met eikenhouten kasten en beige banken past RAL 9010 heel goed, omdat het daar het bruine warme versterkt.

RAL 9016

RAL 9016 is in opmars in de Nederlandse interieurs. Deze kleur lijkt naast RAL 9010 witter, maar dit wit heeft een drupje blauw er in. Daardoor is het wat koeler, het is niet minder of meer wit dan RAL 9010.

Als je een interieur hebt met koele kleuren, een grijze bank bijvoorbeeld, dan past RAL 9016 er echt een stuk beter bij dan RAL 9010. De koele kleuren versterken elkaar, laten de grijze bank nog dieper en intenser grijs worden.

 

Histor color collection

Foto: Histor

En al die andere witte kleuren?

Verfmerken hebben nog meer witte kleuren, zoals Morning Snow, Fresh Linen, Soft Pearl en Cotton Flower van de Flexa Creations lijn

Histor heeft in de Color Collection lijn ook prachtige witte kleuren zoals Opal White, Snowflake White, Sunlight White, Silk White, Minthe White en Purple White.

Deze kleuren zijn duurder dan de grote emmers RAL kleuren, omdat ze specifiek gemengd moeten worden, of in kleinere hoeveelheden beschikbaar zijn. Ze zijn sowieso minder wit dan de witte RAL kleuren, en hebben allemaal een drupje van een andere kleur er in. Opal White, met een drupje blauw staat weer heel goed bij blauw in je interieur, en Purple White staat prachtig bij bruinen.

 

De veiligste keuzes (en goedkoopste!) blijven de witte RAL kleuren. Laat je voorlichten, vraag om een kleuradvies, voor meer en andere kleuren dan wit.

Haal in ieder geval staaltjes van de kleuren en kijk thuis wat je het mooist vind, in daglicht en in kunstlicht. Kleuren bekijken kan niet op computer, pad of telefoon. De kleuren zijn altijd anders dan de werkelijkheid, de instellingen van het beeldscherm kunnen variëren.