Lille uitzicht grand place
0

Inspiratie uit Lille, Frankrijk

Een bezoek aan Lille is altijd de moeite waard. Lille (in het Nederlands: Rijssel)  is de noordelijkste stad van Frankrijk, op minder dan 2 uur rijden van de Nederlandse grens, en wordt het Parijs van het noorden genoemd. Het is ook een Vlaamse stad, te vergelijken met Antwerpen en Brussel. Lille heeft alle inspirerende ingrediënten voor een paar daagjes weg.

Vieux Lille

Dit is het leukste gedeelte van de stad. Lopend over de kinderkopjes (goede schoenen aandoen!) vind je grappige kleine winkeltjes, cafeetjes en koffietentjes. De Grand Place, of de place General de Gaulle is het centrum van de oude stad. Op de foto hierboven zie je onder andere de Vielle Bourse, daarbinnen is een marktje van oude boeken. Hierachter staan aan de Place du Theatre de Opera de Lille en het prachtige gebouw van de Chambre du Commerce met het torentje.

In een zijstraat van de Grand Place vind je Méert, een salon du the waar je de lekkerste gebakjes, eclairs en macarons kunt eten of meenemen voor thuis.

Macarons van Meert

De kathedraal Notre Dame de la Treille heeft een bijzondere, beetje vreemde voorgevel, die pas in 1999 uitgevoerd is. Verder is het een neogotische kathedraal. Als je binnen bent, zie je het bijzondere van de voorgevel. Deze is half doorzichtig, en zet de kerk in een prachtig licht.

Notre Dame de la Treille

Aan het plein Place de la Treille zijn ook leuke terrasjes.

In de oude stad zijn ook de leuke boutiekjes van de bekende franse merken die in Nederland moeilijk te vinden zijn:  Zadig & Voltaire, Ba&Sh, Comptoir des Cotonniers en The Kooples. Deze hippe merken zijn te vinden in en rondom de Rue de la Monnaie, en Rue de la grand chaussee.

Shoppen

Er is een ruim winkelaanbod in Lille, net buiten de oude stad.

In het winkelgebied, ten zuiden van de oude stad is een Printemps, altijd interessant. In dat winkelgebied zijn ook de high street merken die je overal ziet. Naast het station Gare de Flandres, waar de Thalys uit Nederland stopt, is EuraLille. Dit is een hele groot winkelcentrum, met onder andere een hele grote en drukke Primark.

Euralille shopping center

 

Eten en drinken

In een grote stad zoals Lille is veel te eten en drinken, op een heel hoog niveau tot aan de Mac Donalds en de pizza-giganten.

Wij hebben gegeten bij het Italiaanse restaurant La Fossetta, Rue de Fossés. Hier vind je verschillende pasta’s du jour en pizza’s. Op het schoolbord staat de canneloni, rigatoni, en de spaghetti du jour. Altijd druk, kom op tijd of reserveren.

La Fossetta Lille

(foto: La Fossetta)

Heel leuk zijn ook het Vlaamse restaurant La Bloempot, het Basilic Cafe voor burgers en cafe L’Abbay aan de Place Rihour, vlak bij de grote markt. Hier vind je meer restaurants voor een eenvoudig menu du jour met een glas wijn.