Okergoud, de kleur van het jaar 2016
0

Okergoud, de kleur van het jaar 2016

Vorige week ben ik naar een Flexa Colour Futures workshop gegaan, om te inspiratie op te doen over de nieuwe kleuren van 2016 en de nieuwe kleur van het jaar: Okergoud.

Ieder jaar worden er nieuwe kleuren bepaald, die volgens Flexa (AkzoNobel) aangeven waar het dit jaar om draait. Dit jaar is het thema “Looking both ways“. We staan op het kruispunt tussen het verleden en de toekomst. Dat is natuurlijk altijd zo, maar ze bedoelen hiermee dat de verwachting is dat het de komende jaren beter zal gaan, aangezien de crisis en recessie minder worden. In alle trends komt de kleur goud naar voren. Niet als een hele heldere, blinkende kleur, maar meer mat en oker kleurig: Okergoud.

Voor het jaar 2016 zijn er 4 belangrijke trends te beschrijven:

De vier kleuren-trends voor 2016 volgens Flexa

Deze foto’s┬ákomen van Flexa, voor meer informatie zie http://www.colourfutures.com/.

Heritage and Future

“Je moet je geschiedenis kennen om voor de toekomst te kunnen ontwerpen”. Precies waar Looking both ways over gaat. Veel merken baseren hun nieuwe producten op bestaande ontwerpen, of geven opnieuw hun klassiekers uit. De kleuren zijn roodtinten, de mooi combineren met goud.

Words and Pictures

“Tegenwoordig worden we visueel overvoerd. Alles wat we doen, moet direct worden vastgelegd en op social media gedeeld.” Meer nog dan vroeger wordt alles opgeschreven en direct aan de hele wereld getoond. Daarnaast is het oude storytelling weer in inkomst. Een verhaal hoe iets tot stand gekomen is, is prettig om naar te luisteren. De kleuren in dit pallet zijn pastellen, lichtblauw, lichtgroen en inktblauw en grafietgrijs als contrasten.

Dark and Light

Dit is mijn favoriete trend. “Een grote trend voor 2016 is het belang van duisternis.” We slapen veel beter als het niet te licht is, en in de grote steden waar het grootste gedeelte van de wereldbevolking woont, is het nooit echt donker. De laatste jaren zie je steeds meer donker geschilderde (slaap) kamers, die nooit een zwarte kelder worden door het gebruik van frisse (okergoud) accenten. De kleuren zijn voornamelijk hele warme donkere kleuren, die het gouden uur vangen.

The grid and letting go

“Om jezelf terug te vinden, moet je je soms losmaken uit het systeem, ook al is het maar tijdelijk.” De kleuren in dit pallet zijn speels en vrolijk, met zwart en wit om ze in te perken.

 

Okergoud en de workshop

Workshop met een grote pot okergoud verf

Tijdens de workshop zijn we aan de slag gegaan om een moodboard te maken met een grote pot okergoud verf. Het resultaat is hier te zien.

Ik sta ook te popelen om deze kennis mee te nemen in de volgende kleuradviezen die ik ga geven.