tiny house
0

Tiny houses, de toekomst of idealisme?

Uit Amerika is het overgewaaid, Tiny houses, of kleine huisjes. Door de crisis, en milieurampen zoals orkaan Katrina, was er snel behoefte aan kleine goedkope woningen. Inmiddels is het een filosofie geworden, precies passend in de huidige trend van minder bezit, ontspullen, leven met wat alleen belangrijk is voor jezelf. De bewoners zijn moderne nomaden, ze kunnen hun huisje overal plaatsen.

Tiny houses in Nederland

Ook in Nederland ontstaan meer en meer tiny houses. De kleine huisjes zijn klein, duurzaam en goedkoop. Je houdt geld over, ze zijn zo goedkoop dat er geen hypotheek op hoeft.

Helaas zitten er meer haken en ogen aan dan dat je verwacht. De meeste huisjes zijn “off grid”, dat betekent: niet aangesloten op gas water licht. Volgens mij is dat heerlijk in de zomer, maar zal het in de winter periode problemen opleveren. Koken gebeurt met een glasfles, water komt uit een watertank (als die maar niet gaat bevriezen!) en er is een chemisch toilet.

tiny house bedbug

Foto: tiny house bedbug, zie ook hier en hier.

Ook zijn ze illegaal. Zowiezo moeten de tiny houses gebouwd worden op een trailer, zodat ze vervoerd kunnen worden. Niet als een caravan, maar af en toe vervoeren moet geen punt zijn. Ze mogen niet overal neergezet worden, bijvoorbeeld alleen maar op vakantieparken met sta-caravans.  Gelukkig zijn er een aantal gemeenten in Nederland bezig met bestemmingsplannen aan te passen, zodat er wel plekken beschikbaar komen om de Tiny houses neer te zetten.

tiny house porta place

Foto: porta palace, zie ook hier

 

Iets voor de toekomst

Onlangs heb ik een inspirerend verhaal gehoord van Marjolein (in het klein) over haar kleine huisje. Dat heeft me aan het denken gezet. Het lijkt me heerlijk en ideaal om alleen in zo’n klein huisje te wonen, en geen last te hebben van alles waar je in de stad of dorp last van kunt hebben, lawaai, burengerucht, auto’s enzovoort.  Heerlijk veel buiten zijn.

Ik denk dat je, in een bepaalde fase van je leven, heel erg kunt genieten van een klein huisje. Bijvoorbeeld jongeren, studenten op zoek naar een goedkope woning, zojuist gescheiden mensen. Ook bij een natuurramp of nog erger, zijn er snel en eenvoudig kleine huizen op allerlei plaatsen neer te zetten.  Ik verwacht niet dat iedereen massaal zijn grote huizen gaat verlaten, maar we kunnen wel heel veel leren van ontspullen, minder bezit, minder verbruiken. Daar zullen we in de toekomst veel aan kunnen hebben, en als er plekken in Nederland komen waar de kleine huizen mogen staan, zullen ze altijd wel gebruikt worden.

 

Lees veel meer over tiny houses op:
Tinyhousenederland.nl
Marjolein in het klein
Tiny foot, home is where we put it